råvarorna

Råvarorna

 

Villa Sjötorp erövrar den internationella utmärkelsen  

¨Historic Hotels Gourmet Award 2017¨. 

Historic Hotels of Europe är en hotellorgansation för ca 400 utvalda hotell i Europa v. I en omröstning bland hotellens besökare år 2016 fick Villa Sjötorp, ta emot utmärkelsen för högsta gastronomiska nivå, ”Historic Hotels Gourmet Award 2017”. Vid tillkännagivandet i samband med galamiddag på grekiska ön Santorini strålade Ellika Mogenfelt, ägare till Villa Sjötorp, i kapp med den grekiska solen.  

  •  Det är en stor ära och ett fantastisk erkännande att Villa Sjötorp blir utnämnt till det hotell som håller den högsta gastronomiska nivån. Jag var helt överväldigad och önskade att min personal som kämpar för att ge våra gäster en fantastisk måltidsupplevelse varje dag, hade varit med mig där i Grekland. Under talet till mig såg jag dem för min inre syn. Deras leenden, skratt, stress och lycka. Allt detta som vi delar varje dag, säger Ellika.  

 

olle mat

 

”från kalla hav, bördig jord, skog och insjö till det dukade bordet - och nolltolerans mot matslöseri” 

Västsverige har fantastiska förutsättningar inom matens område med det rika utbud av råvaror som finns här. Skogarna i inlandet erbjuder vilt och här finns välkänd produktion av ost hos flera mindre mejerier. Den bördiga jordbruksmarken ger förutsättningar för spannmålsodling och djuruppfödning. Bohusläns skaldjur anses av många vara världens bästa. Alla delar av Västsverige kan på olika sätt bidra till att fylla skafferiets hyllor

svamp

 

Villa Sjötorps kök kan beskrivas som ambitiöst och vi vägrar kompromissa med kvalitén. Vi använder hellre uttrycket bra mat än lyx och gourmet, trots att det faktiskt är just det. I grunden finns omsorgen om råvaran, det unika och äkta. Allt som serveras i restaurangen kommer från vårt eget kök. Det är huvudsakligen baserat på lokalt och ekologiskt producerade råvaror.  

Fisk och skaldjur hämtas från Göteborgs och Smögens fiskauktioner.   

REKO kyckling som växer upp och slaktas under värdiga förhållanden.  

Kossorna och oxarna från Gröna Gårdar äter bara gräs och går ute året om. Jo de får gå in när de önskar. Vilt kött såsom hjort, rådjur mm levereras från lokala jägare samt Kungliga hägn på Kobergs ägor. Lokala svamp- och bärplockare bidrar till att fylla vårt skafferi. 

De bruna äggen är uteslutande ekologiska från ”Moster Susanne” i Skövde.  

Sagolikt välsmakande ostar ystas på småskaliga mejerier i Västsverige.  

Färska örter från trädgården och vinbärsbuskarna återfinns i menyerna långt in på hösten.  

Här växer även kirskål, av många betraktad som ogräs. Vi kokar soppa på den så välsmakande att det blir omskrivet i pressen. 

Från tidig vår till framåt senhösten tar vi vägen om Austad Gård för att hämta hem den ljuvligaste salladen, späda morötter i flertalet färger samt spenat, mangold och mycket mer av det som Sutip med fullständig kompromisslöst arbete lockar fram ur jorden. 

Alltid ett varmt leende från Ola när han tittar in i köket för leverans av tångbröd från Grebbestad. 

På Lilla Labäck gård utanför Lidköping huserar den före detta punkaren Mia Jonson med sin familj. Trots snålblåst och ibland regntunga marker får hon fram vad vi anser vara Sveriges bästa sparris och den spännande produkten glasrabarber. Ofta är hennes leverans även fylld av de mest välsmakande primörerna. 

I handgjorda lergodsmuggar dricks det rättvisemärkta Kaffet och även te i ett flertal kryddningar. En söt klick Tjörnhonung kan förhöja upplevelsen.  

I glasen slår vi helst ekologiska viner eller varför inte Lappländska tårar- 1200 handplockade blåbär. Svenska äpplen pressas till ljuvlig must. Och önskas öl så är den hämtad från Qvänum Mat och Malt med namn som Sixten, Grannen och Annicas Lätta. Även brännvin från Qvänum med recept från gamla tiders kryddningar. 

Inför måltiden dukas våra bord med omsorg på handvävda Ekelundsdukar och med tallrikar från lokal keramiker. Tulpaner från Frillesås pryder borden när säsongen tillåter. 

villasjötorprestaurang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villa Sjötorp är certifierat av Smaka på VästSverige och representerat med höga poäng i White Guide . 

 

 

 

 

Lämna din e-post och ta del av unika erbjudanden


You are now subscribed